În anul 2016, tragedia de la Spitalul Județean de Urgență din Suceava a luat prin surprindere autoritățile și opinia publică din România. Trei nou-născuți au murit din cauza infecțiilor nosocomiale.
În 2016, într-un interval de șapte luni, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava au murit trei bebeluși. Vasile Emilian Haidamac a decedat pe 27 februarie 2016, la 27 de ore după naștere, Alexandru Teodor Manea a trăit doar 13 zile, din 17 februarie până în 1 martie 2016, iar Lucas Paparuș a murit pe 17 august 2016, la 10 zile după naștere.
În urma anchetei efectuate după tragedie, procurorii au încadrat fapta la ucidere din culpă, iar principalul vinovat a fost considerat Spitalul Județean Suceava.
Expertiza făcută de Institutul de Medicină Legală Iași în cazul celor trei bebeluși morți a concluzionat că „infectarea cu bacteria Pseudomonas aeruginosa s-a realizat în secțiile spitalului”.
În cazul bebelușului familiei Manea, medicii legiști au stabilit că a fost infectat cu trei germeni. Cauza morții a fost „septicemia cu meningită purulentă și insuficiență respiratorie acută”, iar medicii au precizat în expertiză că aceasta putea fi declanșată de oricare dintre germeni, „extrem de agresivi pentru nou-născut”.
În ceea ce privește răspândirea infecțiilor în Spitalul Județean Suceava, expertiza medico-legală a stabilit că „există o legătură de cauzalitate între contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial, rezultat al neluării măsurilor de dezinfecție a coloanei de apă de către administrația Spitalului Județean de Urgență «Sf. Ioan cel Nou» Suceava și infectarea nou-născuților”.
Dosarul a stat pe masa procurorilor cinci ani, până în mai 2021, unul dintre motivele întârzierii trimiterii în judecată a cauzei fiind expertiza medico-legală, fără de care ancheta nu putea fi încheiată.
Judecata a început în 23 februarie 2022, la Judecătoria Suceava, și s-a încheiat pe 20 februarie 2024, la Curtea de Apel, iar decizia definitivă a fost dată o săptămână mai târziu, pe 27 februarie 2024.
Spitalul Județean din Suceava a fost obligat, prin decizia definitivă a Curții de Apel, să plătească o amendă penală de 56.000 de euro și daune morale în valoare totală de 800.000 de euro către familia Manea.
„Admite apelurile declarate de inculpatul apelant Spitalul Județean de Urgență «Sfântul Ioan Cel Nou» Suceava şi de părţile civile apelante Manea Ana-Maria, Manea Ovidiu şi Manea Antonia Maria împotriva sentinţei penale nr. 1033 din 06.12.2023 a Judecătoriei Suceava.
Desființează, în parte, sentinţa penală atacată şi în rejudecare: Reduce pedeapsa amenzii la 280.000 lei (în loc de 1.260.000 lei), reprezentând 280 zile amendă a câte 1.000 lei/zi (în loc de 4.500 lei/zi).
Majorează cuantumul daunelor morale pe care trebuie să le plătească inculpatul părţilor civile Manea Ana Maria și Manea Ovidiu la câte 300.000 euro fiecare (în loc de 500.000 euro împreună).
Majorează cuantumul daunelor morale pe care trebuie să le plătească inculpatul părţii civile minore M.A.M., prin reprezentanți legali Manea Ana Maria și Manea Ovidiu, la 200.000 euro (în loc de 150.000 euro). (…) Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu sunt contrare prezentei decizii”, potrivit hotărârii din 27 februarie 2024 a judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava.
Deși spitalul găsit vinovat de moartea celor trei bebeluși era obligat să plătească familiei Manea cei 800.000 de euro, timp de mai bine de trei luni după decizia judecătorilor, banii nu au fost plătiți.
În 7 iunie 2024, familia Manea a dat în judecată Spitalul de Urgență „Sf Ioan cel Nou” din Suceava. Dosarul, care are ca obiect ”pretenții”, nu a primit încă un prim termen de judecată.
Contactat de Gândul, Ovidiu Manea a spus că pentru el acest subiect este încheiat și nu mai vrea să facă nicio declarație.
Managerul Spitalului Județean din Suceava, Alexandru Calancea, a spus, la solicitarea Gândul, că unitatea sanitară a făcut toate plățile aferente deciziei penale a Curții de Apel Suceava.
Banii ar fi fost virați în contul executorului judecătoresc în data de 6 iunie 2024, cu o zi înainte ca familia Manea să deschidă o nouă acțiune la Judecătoria Suceava împotriva Spitalului Județean de Urgență.
„Referitor la subiectul pentru care prezentați interes, vă facem cunoscut că spitalul a făcut toate plățile aferente deciziei penale, în contul executorului judecătoresc, în data de 6 iunie 2024.
La data prezentă, nu cunoaștem să avem alte obligații de plată față de familia respectivă.
Totodată, nu am primit nicio citație/cerere de chemare în judecată prin care să fim înștiințați cu privire la o nouă pretenție revendicată de familia Manea”, a spus dr. Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean Suceava, în exclusivitate pentru Gândul.
CITEȘTE ȘI:
SECRETELE ”Baronului Lamborghini”. Iulian Dumitrescu a șușotit cu avocatul său, în mall, de teamă să nu fie interceptat?!